štvrtok 19. júna 2014

Park

V roku 1979 sme prišli bývať do Jasenovej. Tri roky predtým sme bývali v paneláku na sídlisku v Dolnom Kubíne. Ja som svoje detstvo prežila v malej bytovke pre 12 rodín. Do domu som sa preto veľmi tešila. Predsa len dom poskytuje viac súkromia a na vlastnom dvore sa výborne relaxuje.

Náš dom susedí s miestnym parkom. Vznikol v roku 1960, keď aj múzeum, pri stom výročí narodenia Martina Kukučína. V parku bola osadená pamätná tabuľa:


Neviem presne, ale asi na jar v 1998 park zrekonštruovali. Pamätnú tabuľu odstránili a do parku preniesli bronzovú sochu Martina Kukučína z Brestovej (kopec nad dedinou). 

Dnes je park dobre udržiavaný. Vedie ním chodník, ktorým prichádzajú ľudia do kostola. V strede parku práve kvitne a rozvoniava biela bazalička. Mám z nej aj v krčiažku na okne:





Na začiatku parku, priamo pred sochou, je malé posedenie. Na lavičkách sedávajú mladé mamičky pri debate a ich drobčekovia sa naháňajú po trávniku. Keď rástli moje deti, také niečo bolo v pracovný deň nemožné. Na každodenné prechádzky dedinou som chodila vtedy iba ja. Kto ma stretol, spýtal sa, kde idem a nevedel pochopiť, že nejdem nikam, že som iba na prechádzke s deťmi. To bolo obyčajom iba v nedeľu. Prešlo 35 rokov a dedina sa zmenila aj v tomto. 

Dnes v poobedňajšom slnku som si park odfotila:







náš dom


náš dom susedí s parkom

pohľad na park od horného suseda
tomuto som neodolala, zvončeky sú nádherné
pohľad do nášho dvora, na naše humno,
 ktoré dnes slúži ako garáž

S prácou sa však nepochválim. Včera som bola lenivá ako voš! Urobila som len niekoľko krížikov:


Som rada, že ste prišli na môj blog, dúfam, že nie naposledy!
Daniela




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára