sobota 5. júla 2014

Leto v hrnci

Včera poobede prišla ku mne na kávu kamarátka. Je to, na rozdiel odo mňa, dobrá záhradníčka. Doniesla mi niečo z jej úrody - sladký hrášok a už spracované jahody do džemu. Džem som odložila pre môjho drahého vnúčika Maxíka. Hrach som si večer vyjedala a spomenula som si pritom na moju maminku. Ako dieťa som sa mala pri nej ako v bavlnke, ba aj v dospelosti sa ku mne správala ako k dieťaťu. 

Už ako dospelá som bola robiť vedúcu deťom v letnom pionierskom tábore. Keď jej na záhradke dozrel hrach a nebola som doma, prišla ku mne na návštevu do tábora a doniesla mi už vylúskaný hrášok. Všetci moji vtedajší kolegovia sa mi do konca tábora smiali. Vraj takú starostlivosť od rodičov nemali ani naše malé deti. 

Včera som hrášok nedojedla. Rozhodla som, že dnes z neho urobím dobrú polievku. Pridala som mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnakové cíby od Alenky, kúsok kalerábu. Jednoducho -  leto v hrnci!


lúskam hrášok
zelenina, ghee, detská krupica, vajíčko
Tu pekne vidno cibuľovú vňať a cesnakové cíby
všetko nakrájané, polovica mrkvy je nastrúhaná, dodá polievke peknú farbu
z detskej krupice, vajíčka, trocha soli a vody robím zavárku - halušky
pridať trocha korenia, osoliť, ak treba aj trocha červenej mletej papriky

K polievke som dnes spravila palacinky. Robievam ich z prášku na palacinky, ale namiesto predpísanej vody dávam mlieko a na 1 vrecúško prášku 1 vajíčko, trocha cukru, soli a oleja. Rozhabarkujem a nechám postáť aspoň hodinu za občasného prehabarkovania. Hotové palacinky som kedysi plnila tvarohovo-džemovou plnkou a podávala som ich so šľahačkou a čokoládou. Tak to mali radi deti ako malé. Ako dospievali, začali si sledovať jouly v jedle a skončila som s tým. Dnes som ich natrela malinovým džemom:







Dobrú chuť!

Včera som si myslela, že hneď ráno bude po mojej letnej kytičke. Predstavte si, vydržala aj do dnešného večera. Zajtra však isto skončí:


Spojovacou nitkou môjho blogu je vyšívanie. Snažím sa, aby každý deň na ňom niečo pribudlo. Nedá sa to vždy dodržať, ale dnes sa mám opäť čím pochváliť:



Ďakujem za návštevu a teším sa na vás aj zajtra!

2 komentáre:

  1. Dani, Tvůj příspěvek mi připadá jako od nás z domova. Palačinky by u nás mohly být ob den. Pro naše holky jsou nejoblíbenější jídlo. A letní polévky zbožňuji. Jsou vynikající a krásně barevné. Ahojky. Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru áno, kde sú deti, palacinky sú často. Ja som sa ich pri 4 deťoch narobila dosť, ale s láskou.
      Prajem pekné letné dni!

      Odstrániť