štvrtok 10. júla 2014

Manuka

Manuka - Leptospermum scoparium - novozélandský čajovník - z názvu je jasné, že sa nachádza na Novom Zélande. Je to malý krík s pichľavými listami a bielymi  alebo červenými kvietkami:




Často sa manuka zamieňa s čajovníkom austrálskym - Tea Tree, ktorý je aj známejší. Silice (éterické oleje) z nich vyrobené majú podobné vlastnosti, manuka je však jemnejšia a účinnejšia. Tieto dve silice a silica pripravená z levandule sa môžu používať ako jediné v 100% koncentrácii na pokožku. 

V reči pôvodných obyvateľov NZ, Maorov, znamená slovo manuka  "cítim sa dobre", čo hovorí za všetko. Manuka má antibakteriálne a protiplesňové  účinky, hojí rany, lieči kožné vyrážky, ekzémy a zápaly, opary, spáleniny, bodnutie hmyzom, tlmí migrény......

Novozélandské včielky majú na manuke hotovú pastvu. Včelári tak získajú výborný manukový med, ktorý ako jediný možno považovať aj za liek. Pri jeho kúpe však treba dávať dobrý pozor, lebo býva často falšovaný. Môj manžel dostáva kvalitný manukový med od nášho syna Miška. Z rôznych medov má v komore (včelárni)  na vyhradenom mieste peknú výstavku:


tu už je ale náš med, oravský


tieto dva sú z Kansasu, dostal  ich od Jurka

sviečky z včelieho vosku
medové mydlo


Silica z manuky (éterický olej) sa používa aj v aromaterapii a v kozmetike. Napríklad v aktívnom gély na problematickú pleť s akné, v kozmetike určenej na ošetrenie nôh (plesne medzi prstami), alebo v kréme na ošetrenie nechtov na rukách (zvyšuje elasticitu a proti lámavosti nechtov):
zmes Tea Tree a manuky

Ďakujem za návštevu a teším sa na nové stretnutie!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára