utorok 18. novembra 2014

Laraha a curacao likér

Môj začiatok je stále ešte len začiatok:



Dnes som si bola kúpiť chýbajúce bavlnky v sivej farbe. Výber nebol taký, aký by som si ja predstavovala, ale svetlo sivú som našla.

Nadviažem na predchádzajúce dva príspevky. Opäť som sa pri ich písaní dozvedela niečo nové. Vyčítala som, že genetickým výskumom sa zistilo, že bergamot je krížencom limetky a larahy - citrus aurantium currassuviencis. A práve o existencii larahy som ani netušila. 

V roku 1527 boli zo Španielska vyvezené sladké oranžové pomaranče do Karibiku, na ostrov Curacao.




Pomaranče nemali v južnom Karibiku vhodné podmienky pre rast. Je tam suché podnebie a pôda je chudobná na živiny. Tak pomaranče postupne zmenili jasnú oranžovú farbu na zelenú a ich sladká chuť sa zmenila na horkú. Z obľúbeného citrusového ovocia sa časom toto zmenilo na nejedlé. A dostalo názov laraha.




Predstavte si, že aj tieto plody sa dajú zúžitkovať! A nie na hocičo, rovno na výborný likér. Zistilo sa, že suché šupky larahy majú peknú  vôňu. Extrahovaná šupka v alkohole mu pridáva príjemnú chuť. To viedlo k výrobe curacao likéru. Vyrábať sa začal v 19. storočí. Názov dostal z pomenovania ostrova. 

Likér môže byť 20 - 40% alkohol. Prirodzený likér je bezfarebný. Predáva sa však v rôznych farbách. Tie získava pridávaním syntetických farbív. Najčastejšie to je brilantná modrá farba E 133. 




V súčasnej dobe má curacao likér aj rôzne príchute - kávovú. čokoládovú, hrozienkovú, rumovú....
Používa sa na prípravu farebných kokteilov:



Firma na výrobu likéru:




U nás je známy likér značky Bols Curacao:




Opäť sa potvrdilo, že človek sa učí celý život. Nie žeby som nemohla žiť bez takýchto vedomostí, ale vždy sa poteším, keď sa niečo nové naučím! Aj vy? 

Vďaka za návštevu a zastavte sa znova!
Daniela 

2 komentáre:

  1. Lovely new start Daniela!
    Don't think I've ever had curacao - the bottles are very colourful x

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sally, I know that I curacao liqueur not:-)
      And neither will have:-)


      Sally, I know that I curacao liqueur not:-)
      And neither will have:-)

      Odstrániť