piatok 13. marca 2015

Feferónky

Dnes vítam na svojom blogu Irmeli z Fínska!  Irmeli je blogerkou už od roku 2009. Každý rok má okolo 30 príspevkov. Prešla som všetky a videla som jej krásne výšivky, hlavne ich perfektné zakončenia - povrchové úpravy. Najviac ma ale zaujali jej fotografie kvetov. Netušila som, že vo Fínsku to tak nádherne kvitne :-)
Irmeli, vítam vás!

September sa mi nepodarilo vyšiť za jeden deň. Nevadí, nič ma nenaháňa:



Minule som si kúpila pár čerstvých feferónok. Nevyužijem ich hneď, tak som si ich zavesila na okno. Tam sa budú pomaly sušiť. Hlavne ich budem mať na očiach a tešiť sa z ich krásnych farieb. 

však sú krásne :-)


Feferónky (čili papričky) obsahujú rastlinný alkaloid kapsaicín. Je to látka s hrejivým účinkom, prekrvuje pokožku, zmierňuje a pomáha predchádzať zápalom kĺbov, svalovým kŕčom, pásovému oparu, blokáde chrbtice, pomáha liečiť kŕčové žili, psoriázu, zabíja rakovinové bunky. Dokonca je prírodným antibiotikom. V kozmetike sa využíva v boji s celulitídou. 

Existuje ich niekoľko tisíc druhov rôznej chuti a štipľavosti. V niektorých kuchyniach bez nich nenavaria. Ja s nimi narábam opatrne a pridávam ich len do niekoľkých jedál.    




Nech sa vám darí!
Daniela

2 komentáre:

  1. Cayenne peppers stored in vinegar make a delicious sauce! :D I grow them in my garden... they are very VERY productive plants. I dried many to make ground pepper flakes, too. I like spicy food!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Rosey, you're clever gardener!
      I I buy dried chili. I use it with care little:-)

      Odstrániť