streda 11. novembra 2015

Vlašské orechy

Drahé moje bloger priateľky, ďakujem vám za milé komentáre! V tomto týždni mi už druhý raz neostáva čas na odpovede. Bohužiaľ, zo školy chodím nejaká unavená, až vyžmýkaná. Dnes som mala aj dozor cez prestávky a to dáva vždy zabrať. K tomu mi nepraje ani počasie. Je síce na november teplo, ale už tri dni je zamračená obloha, dokonca aj celodenné prítmie. Nedá sa ísť dobíjať energiu von, tak si robím príjemnú atmosféru doma. Samozrejme, k vyšívaniu :-)


dáma je hotová a mladý pán vo "výstavbe" :-)

K vyšívaniu som sa dnes dostala dosť neskoro. Neskoro na kávu, a tak som si spravila "kafé bez kofé", čiže kávu bez kofeínu. K tomu pohár citrónovej vody a do mištičky vlašských orechov:






Vraj by sme mali každý deň zjesť 7 vlašských orechov. Sú silným antioxidantom, obsahujú zdravé tuky - nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, draslík, horčík, fosfor, železo, vitamín C a vitamíny skupiny B. Mali by sme ich jesť surové a nelúpané (so šupkou). 

Vlašské orechy sa majú uskladňovať vo vzduchotesných obaloch v chladničke maximálne 6 mesiacov, v mrazničke aj dlhšie (ale u nás tak dlho nevydržia). 

Pravidelnou konzumáciou vlašských orechov sa chránime pred chorobami srdca, niektorými druhmi rakoviny, zabraňujeme upchávaniu ciev, stimulujeme činnosť mozgu. Antioxidanty znižujú riziko chronického oxidačného stresu. Majú protizápalové účinky, dokážu udržiavať hormonálnu rovnováhu, dokonca zlepšujú náladu. 

U nás sa orech kráľovský nepestuje. Myslím si, že by mu bolo na Orave "zima". Ale už som viackrát písala, že sa časy menia a a tak jeden orech už rastie aj v našej dedine. Dávam si záväzok, že na budúci rok si naň dám pozor a zdokumentujem si jeho ročný cyklus rastu :-)

Nech sa vám darí!
Daniela




9 komentárov:

  1. Liebe Daniela,
    ich esse auch so gerne Walnüsse..lächel... Deine junge Dame schein sehnsüchtig auf den jungen Mann zu warten. Sie ist wieder so hübsch und elegant.
    Wünsche dir einen angenehmen Tag
    Liebste Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Sandra, Ich mag alle Muttern :-)
      Walnüsse sind die gesündeste, sie sollten zu geben Priorität :-)
      Vielen Dank für Ihre schönen Worte!
      Nizza Freitag!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Ak myslite ten u Tapkov tak ten mal orechy aj tento rok aj vlani. Chodime tam po mlieko a Oliver vzdy doniesol vo vrecku jeden dva ked nasiel na zemi. Vlani ich mal strom ale viac, aspon mne sa tak zdalo :) Dnes konecne slniecko :) Tak sa tesim...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka, veru na ten myslím! Ja mám jeden z nich tiež, doniesol mi ho ujo. Ani som ho ešte neotvorila, nech sa nesklamem :-)
      Ozaj to slniečko vie urobiť človeku radosť, dúfam, že bude aj cez víkend :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. qui il tempo è brutto, tanta nebbia che non si vede la strada. Bellissimo il tuo ricamo e le noci sono così buone!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gentile Irene, ha rilasciato oggi già sole, felice :-)))
      Lasciare le luci su di voi!
      Vi auguro un buon fine settimana!
      Páá

      Odstrániť
  4. Danielko, zajímavé povídání o "vlašákách" - pár jsme jich dostali, to bude tak na dvakrát do nějaké buchty.
    Hlavně odpočívej a vyhov svému tělu!
    Měj se hezky. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som kúpila kilo za 8,5 eúr. myslím, že celkom dobrá cena. Len neviem, či mi z nich ostane niečo do vianočného pečenia, lebo sme sa do nich obaja pustili :-)
      Jarka, tento týždeň každý deň poobede driemem ako pejo pri plote. Na budúci týždeň to bude lepšie, mám menej hodín, lebo máme dvojtýždňový cyklus a mám ho moc nerovnomerný. A ešte k tomu v utorok je voľný deň, myslím si, že aj u vás :-))))
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielka, to mas pravdu, ze zamracene pocasie neprida na energii a najma, ked si vycerpana este aj z prace...hlavne vela oddychuj. A mozno k tomu dopomozu aj orechy...tak uz len dobru chut :-) papa

    OdpovedaťOdstrániť