sobota 13. februára 2016

11. Dračia studňa

Môžeme si pochutiť na sladkých cupcakes a potom zapiť dobrým koktailom:








Poznáte Dračiu studňu? Podľa označenia príspevku číslom 11 ste isto uhádli, že ide o čaj. Dračia studňa patrí medzi najslávnejšie čínske zelené čaje. Už v 8. storočí sa o ňom zmienil Lu Jü vo svojej Klasickej knihe o čaji. 

Názov Dračia studňa sa tomuto čaju začalo hovoriť vďaka rôznym legendám a lyrickým príbehom o čaji a pôvabných miestach, kde sa pestoval. 

Čaj Dračia studňa dostal názov podľa dediny, ktorá ležala uprostred hmlistých zelených hôr, v blízkosti ktorej sa čaj pestoval. Dedina zas dostala názov podľa kláštora stojaceho neďaleko studne, kde pramenila čistá voda. 

Okolo roku 250 žil na týchto miestach múdry mních. Keď v celej oblasti zavládlo dlhotrvajúce sucho a ľudia sa bezradne pozerali na modré nebo, na ovisnuté listy stromov a vyschnuté studne, mních ich nabádal, aby svoje modlitby a prosby venovali vodnému drakovi, pánovi všetkých vôd. Sám sa pohrúžil do hlbokých meditácií, aby si uzmieril silného vodného draka. 

Prosby pomohli, nebo sa zatiahlo mrakmi a z veľkej skaly, o ktorú sa opierali kolená mnícha, vytriskol silný prameň čistej vody. Ľudia ďakovali vodnému drakovi za svoju záchranu, umývali si v chladnej vode tvár a naberali ju do kotlíkov, aby si navarili čaj. Chutil im tak, ako nikdy predtým. Prameň nazvali Dračia studňa a neďaleko neho vystavali svätyňu a neskôr kláštor. Čaj zo svahov hôr za dedinou pomenovali tiež Dračia studňa, aby sa ich vďaka niesla s dobrými lístkami ďaleko do sveta.

Aj dnes je prameň plný vody. V nej vidieť malé víry, akoby vodný drak rozvíril hladinu. Ľudia tvrdia, že Dračia studňa je v hĺbke spojená s morom, podobne ako naše povestné morské oká v Tatrách. Možno práve preto v nej stále žije drak........

V západnom svete sa Dračia studňa presadila najmä po návšteve Číny americkým prezidentom Nixonom. Spolu s čínskym premiérom navštívili miesta, kde sa čaj pestuje. Čaj mu chutil.

Čaj Dračia studňa sa rozdeľuje podľa obdobia zberu. Najkvalitnejší je z jarného zberu na začiatku apríla. Jeho kvalita závisí aj od miesta pestovania a rozdeľuje sa až na 10 - 13 stupňov kvality.

Ja mám Dračiu studňu od Maťka. Stále ju mám v pôvodnom balení. Je to väčšia drevená škatuľka:

čaj o piatej sa blíži, teším sa na vás, čajové priateľky :-)


čaj je svetlej farby, má sladkastú chuť, je jemný......


Pôvodne som mala na dnes v pláne ukázať moje varenie. Ide o mäso zo včerajšej kapustnice. Ale moje čajové "průpovidky" o čaji boli dlhšie,  ako som myslela, ostáva to na zajtra :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela



20 komentárov:

  1. Danielko, tvoje dobroty i koktaily bych si hned dala ... no a Dračí studna jsem tušila, že je čaj ... další fakt zajímavé povídání ... čaj to je vysoká škola koukám ... k našemu čaji o páté se přidala moje kamarádka v Mnichově a prý má ráda zelený čaj s ananasem - Poklad Inků .. můžem ochutnávat do nekonečna ... já si dnes dala Dargeeling Green Soureni .....to je na mě moc složitý ... prostě je dobrý, zvlášť o páté !
    Pěknou neděli přeju. Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, také mafinky a koktaily neurobím, ale čaj ti uvarím! Som rada, že nás pribúda! A ešte k tomu v Mníchove, k tomu mám mimoriadny vzťah :-)))
      Zelené čaje s rôznymi druhmi ovocia, či kvietkov, sú výborné, lebo majú krásnu vôňu a aj chuť. Poklad Inkov som ešte nemala. Dardželing zelený má veľmi rád náš Jurko, vždy ho mal doma. Musím sa ho spýtať, či ho pije aj teraz. Neviem čo to Soureni znamená, hlavne, že ti chutí!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danka ... obrázky sú krásne a ako spolu ladia ... :) Tvoje rozprávania o čaji ma tak zaujali, že som si to skopírovala do wordu, aby som mala všetko pekne pokope ... Aj dnešné rozprávanie je zaujímavé a ďalší čaj, ktorý si pôjdem kúpiť bude Dračia studňa ... :) Teší ma, že sa naše rady rozrastajú ... Keď je doma Katka, robím čajík aj jej ... Dani, maj sa dobre, maj peknú nedeľu ... :) L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že čaje zaujali :-)))
      takže keď pôjdeš na nákup čajov, kúp si ho. On sa tiež môže zalievať viackrát. Ja to vždy nerobím, lebo pre jednu osobu netreba. Ale keď boli doma deti, a pili sme naraz, konvička sa rozliala a zas sa zalialo. Zdá sa, že máme úspech s týmto nápadom o piatej :-)))
      Mne to robí veľmi dobre na duchu, akoby sme boli spojené tým čajom a len sa rozhovoriť :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  3. Krásna povesť Danka. Čajík má veľmi zaujímavú farbu. Výšivky opäť veľmi vydarené. A veru takým sladkým cupcakom bz som nepohrdla. Idem si prečítať ďalšie príspevky, ktoré som nestihla cez týždeň. Pa a maj pohodovú nedeľu :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, ďakujem ti za krásne komentáre! Som veľmi rada, že sa ti páči moje varenie, čajovanie, a aj vyšívanie! A neboj sa, ja "od roboty nezdochnem", ja sa radím sama seba medzi tie lenivejšie, rada oddychujem a predychávam :-))))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Bonjour Daniela,
    Je n'aime et ne boit pas de cocktails,mais j'adore les cup cakes mmmhhh!accompagné d'un magnifique thé
    J'aime beaucoup le thé Yunnan et un bon Assam ou Ceylan!
    Excellent dimanche

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Merci, chère Marie Christine!
      Ils sont excellents thé! Je je les aime aussi :-)
      Je vous envoie une salutation gentille!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Obrazky sa Vam podarili naramne 😊 Tesim sa co z nich vykuzlite... Velmi sa mi paci Vase rozpravanie o caji. Uz Vam chcem od minuleho vikendu napisat, ze som si vsimla ako slniecko vychadza uz z lavej strany Choca. Na tento pohlad sa tesim celu zimu 😉

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie otazniky mali byt smajliky blogger asi take neakceptuje ;)

      Odstrániť
    2. Mirka, v emaily mi to dalo smajlíky :-)
      To vieš, čaje to je moje!
      Som rada, že to niekoho baví :-)
      Ujo hovorí, že u vás je to o niečo skôr, u nás asi včera-dnes, dnes bol Choč pod mrakom, nebolo to celkom dobre vidieť. závisí od polohy a vy ste viac vľavo a vzadu :-)
      Ten to má prekoumané :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danielka, vysivky su krasne...spolu im to velmi pristane :-) A ten cajik vyzera zaujimavo, prekvapilo ma, aky je bledy :-) zaujimava legenda...maj sa krasne, papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díki, Katka! Už len šiť, nech z toho niečo bude :-)
      Keď sú zelené a biele čaje vysokej kvality, veru sa zalievajú viackrát.
      Pááá

      Odstrániť
  7. Zu jedem Drink ein Muffin - lecker :))
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  8. what do you make a beautiful embroideries ...very pretty cupcakes and
    the drinks ....i wish you a fine and creative week...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dani, taká som začítaná do tvojich príspevkov (veď som tu zase nebola 4 dni) že som si zabudla ísť uvariť čaj...utekááááám, čo sa týka toho čaju čo o ňom píšeš, tak ten nepoznám, poobzerám sa po ňom...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť