piatok 5. februára 2016

9. Oolong Formosa

Štvrtý koktail je už vyšitý, ale chýba mu ešte vytiahnuť kontúry. Aspoň budete vidieť, čo také kontúry s obrázkom dokážu urobiť, ale to až zajtra:




Dnes o piatej som si vychutnala polofermentovaný čaj oolong. Je to niečo medzi zeleným a čiernym čajom. Môj bol vypestovaný v Taiwane. Na jeho názve však tieto čaje majú iný názov pre tento ostrov - Formosa. V portugalčine znamená slovo formoso krásny. Tak pomenovali ostrov Portugalci, ale neskôr sa začal používať pôvodný názov Tchaj-wan, po slovensky Taiwan. Značka Formosa sa pri čaji zachováva stále.



Sadenice čajovníka boli na tento ostrov privezené utečencami a vysťahovalcami z Číny. Začiatky ich pestovania sa datujú od konca 17. storočia. V priebehu asi sto rokov sa pestovanie rozšírilo do takej miery, že v roku 1800 sa čajovníkové listy začali spracúvať už aj priemyselne. 

Taiwan má veľmi priaznivé klimatické a pôdne podmienky na pestovanie tejto plodiny, hlavne blízko pobrežia. Pestujú sa odrody vyšľachtené z čajovníkov assámskych a čínskych. 

S exportom čaju začal Taiwan okolo roku 1821. Výroba je zameraná hlavne na polofermentované čaje. Hlavnými odberateľmi sú USA, Japonsko a Maroko.

Už som písala o pojme fermentácia. Z hľadiska chémie to je oxidácia. Podobne to je aj so slovom tanín. Je to trieslovina, ktorá  sa nachádza v dubovej kôre a používa sa pri spracovaní kože. Nič nemá spoločné s polyfenolmi, ktoré sú v čaji. Pojmy sú však za stáročia tak zaužívané, že sa používajú stále. 

Odkiaľ je názov "Oolong"? Je to poangličtená podoba slova Wu lung, čo znamená "Čierny drak".

Čajové lístky na oolong sa zbierajú trocha väčšie. Sú šťavnaté a krehké tak, že pri prehnutí sa lámu. Ak sa nechajú na slnku, vyparí sa z nich až 70% vlhkosti, lístky zmäknú a pri ohýbaní sa prestanú lámať. Najskôr sa nechajú účinkom vzduchu čiastočne zoxidovať a potom sa stáčajú. Na rozdiel od zeleného čaju sa oolong stáča bez použitia tepla. Lístky pritom trocha zhnednú a a zvýraznia svoju vôňu.

Aby sa dosiahla najväčšia kvalita oolongu, musí sa vystihnúť pravá chvíľa, kedy ukončiť fermentáciu (oxidáciu). Pestovanie a výroba čajov je hotové umenie!



A tu je môj dnešný oolong:



mám ho od Miška, kúpil ho v mojom obľúbenom mníchovskom obchode,
dnes som už mala posledný, došiel mi :-(
vybrala som si naň misku s drakom



Nech sa vám darí!
Daniela

17 komentárov:

  1. Danielko, další hezkou výšivku jsi vytvořila ... já dnes nakoupila nové čaje, takže jsem si o páté dala Madam butterfly a musím říct, že je velmi velmi lahodný i mami chutnal. Teď večer jsem měla bílý čaj Bílá pivoňka - velice jemňoučký - ale bílé čaje jsou takové asi všechny, viď. Prodavačka říkala, jestli nemám nízký tlak, že ho trochu snižuje a tím pádem je dobrý na večer. Příště ozkouším zase něco nového, asi si nechám poradit od tebe.
    Musím ti říct, že máš krásné "nádobíčko" na to čajování i minule ta konývka kytičkovaná na mléko ... no jsou to takové drobné radosti.
    Přeju ti hezký víkend. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ... jemnučká Biela pivoňka by mi mohla chutiť ... ďakujem za ďalší tip ... :) Tlak tiež potrebujem znížiť, tak mi príde vhod aj po zdravotnej stránke ... pa L.

      Odstrániť
    2. Jarka, biely čaj je ozaj jemnučký, mne sa zdá, že vlastne ani nemá chuť. S nejakou prímesou - kvietky - vždy dodajú vôňu a chuť. Ja, ak si mám vybrať, tak mám radšej zelené čaje, alebo oolong.
      Tlak znižuje každý biely a zelený čaj :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Dani ... máš prekrásny porcelán ... príprava čaju je u teba rituál ... najskôr zvoliť čaj na ktorý máš chuť, potom vybrať vhodné kanvičky, šáločky, uvariť a s chuťou a pôžitkom vypiť ... :)
    Ja som si dnes o piatej urobila pre zmenu čajík zázvorový a myslela som na vás ... O našich virtuálnych čajových posedeniach som porozprávala aj našim doma ... už im bolo podozrivé, prečo si vždy pred piatou varím čaj ... :)))))
    Danka, maj sa dobre, teším sa už na zajtrejšiu piatu ... vtedy ma nikto a nič nesmie rušiť ... :) paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dievčatá, moja zbierka porcelánu je dlhodobá vášeň. Väčšina je z blšákov :-)
      Tak to sa aj mne už muž smial, že čo sa pred piatou plaším :-)
      Nezáleží na tom, čo pijeme a kde, duchom sme spolu a to sa mi páči!
      I keď som ja dnes meškala, ale to napíšem :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Complimenti sei una grande intenditrice di tè.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka obdivujem Ťa ---všetko toto popisovanie o čajíku dá veľa práce aj fotenie ,máš tých mištičiek,konvičiek--ale tak to má byť --keď niečo robiť---tak poriadne a nie hala bala.Nech sa Ti darí!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ďakujem ti! Ale už som toho dosť zabudla, potrebovala som si to zopakovať :-)
      Neviem, ale myslím si, že sme všetky na niečo zaťažené a ja som roky rokúce na šáločky a konvičky :-)))
      Uži si peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Your embroidered cocktail party is going great!! :) But why are you making tea instead of cocktail? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Preeti!
      We started with a blogger girlfriends drink afternoon tea :-)
      I do not drink cocktails, drink tea and coffee sometimes :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  6. Dani, ja sa ti musím priznať, že včera sme dávali večer dolu stromček a v tom švungu som piatu hodinu prepásla. :(
    Dnes ideme na fašiangovú akciu do blízkej dedinky a ak sa do piatej vrátime, tak isto varím čajík. :)Máš ozaj krásne nádobíčko čajové. Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, veď to nič! Pridáš sa vtedy, keď sa ti bude dať! Ale všetky na teba čakáme :-))) Naučíme ťa piť čaje!
      Fašiangy si si, dúfam, užila a zabavila si sa! U nás tento zvyk nie je, ale v susednej dedine áno. Ja som však nespoločenská :-((((
      Pááá

      Odstrániť
  7. Nebola som tu pár dní a dalo mi to veru zabrať kým som všetky tie zaujímavosti o čaji prečítala a aj motívy ktoré vyšívaš sú pekné...už len vymyslieť ako to potom zakomponuješ ako si písala ale ty niečo vymyslíš...ja som robila kombináciu výšivky a látky na vianočné vankúše...Dani, pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, dali sme sa s Laurou a Jarkou na čaje a tak sa nám to rozbehlo, že som si musela aj zopakovať čo-to :-)
      S tým šitím som na tom slabšia, ale sa budem snažiť, lebo by som to chcela pre nevestu.
      Uži si skoro jarnú nedeličku!
      Pááá

      Odstrániť
  8. Another tempting cocktail!! Cheers!

    OdpovedaťOdstrániť