pondelok 25. apríla 2016

17. Rooibos, čaj - nečaj

Dievčatá, prekvapili ste ma množstvom komentárov! Potešilo ma, že sa vám moja práca, vyšívanie a šitie, páči. Ďakujem vám! 

Pomaly sa končí apríl a ja zas stojím pred úlohou na Christmas Ornie Sal. Téma mesiaca je ozdoba, alebo ornament. Dnes som sa teda prehrabala v mojich zásobách vianočných motívov a vybrala som. Priebeh vyšívania nebudem zatiaľ zverejňovať, ale po publikovaní na Christmas Ornie Sal dám link.

Dnes sa vraciam k seriálu o čajoch. Predstavím vám taký, ktorému sa čaj len hovorí, podobne ako bylinkovým, či ovocným. Neobsahuje kofeín a nie je z čajovníka čínskeho (Camelia Sinensis).

Rooibos je pripravený z kríka, ktorý rastie v Južnej Amerike. Presnejšie v Cederbergu v provincii Západné Kapsko. Krík sa volá čajovec kapský (Aspalathus linearis). 



Čajovce môžu dorastať do výšky dva metre. Sú to suchomilné rastliny so žltými kvetmi, výnimočne bielymi, červenými, alebo purpurovými. 










V Južnej Afrike a čaj pije s mliekom a s cukrom, ale v iných častiach svete sa podáva čistý. Má sladkastú chuť aj vôňu, niekedy mierne orechovú. Nálev má červenú, až červenohnedú farbu a preto sa niekedy volá aj "červený čaj". Často ho dostať kúpiť miešaný s rôznymi  aromatickými bylinami.

Aj u nás sa v čajovniach dá kúpiť vianočná zmes rooibosu s prímesou mandlí, pomarančovej kôry, jablka, klinčekov, zázvoru a škorice:


Rooibos má antioxidačné účinky vďaka obsahu flavonoidov. Legendy hovorili, že obsahuje aj vitamín C, ale bolo dokázané, že to nie je pravda. Obsahuje minerály meď, fluór a mangán. V malom množstve aj vápnik, železo, draslík, horčík, sodík, fosfor a zinok. 

Účinky čaju rooibos:
- pôsobí proti depresiám a stavom úzkosti
- zlepšuje trávenie
- napomáha pri chudnutí
- má močopudné účinky
- chráni zuby pred kazom
- má priaznivé účinky na pleť
- má protialergické účinky
- zmierňuje kŕče
- posilňuje imunitný systém
- blahodárne vplýva na pečeň
- znižuje hladinu cukru v krvi

Môj čaj o piatej bol rooibos:



Aké bolo dnešné poobedie? No predsa aprílové! A to zrejme vo viacerých častiach  Európy. Takto to vyzeralo v Mníchove:




Nech sa vám darí!
Daniela





8 komentárov:

  1. Roiboos je můj nejoblíbenější.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I think that I had better get myself some Rooibos tea - it seems to have magical properties!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, jak si tak občas brouzdám po čajích ... tak včera jsem pročítala Roiboos, Maté a Lapacho .. taková zdravotní procházka ...to jsme se skoro někde potkaly ... Roiboos s medem jsem občas pila v práci, tedy sáčkovaný, s pomeranč.kůrou by taky nemusel být špatný ... o páté jsem si dala čistý zelený a večer popíjím čerstvou meduňku ... koukám, že počasí u nás bylo podobné jak v Mnichově ...
    Přeju ti hezký den, těším se na další čajový-nečajový článek.
    papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I drink rooibos tea for years, really like! Thanks for the photos!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi ho nemusím, má dosť výraznú chuť ale sem-tam si ho dám. Hlavne som sa od teba dozvedela o ňom zaujímavé informácie. Pá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, čaj Rooibos znám, už jsem si ho několikrát koupila, ale ten s příchutí různých druhů ovoce a chutnal. Díky za článek o objasnění původu čaje.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danka,
    čaj Rooibos poznám, už som ho ale dávno nepila, ešteže si mi ho pripomenula...
    Rada si čítam Tvoje príspevky o čaji. Žiaľ, foto neviem zhodnotiť, môj PC má problém to načítať...
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento čaj som si kedysi kúpila, ale jeho fanpšičkou som sa nestala ... možno som nemala správnu zmes ... veď vieš ... ja a čaj ... :))) ale rada som si prečítala zaujímavý článok ... Dani paa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť