nedeľa 29. mája 2016

Pažítka rozkvitla

Dnes som dokázala postaviť celú Eiffelovú vežu:




Už aj na Orave rozkvitla pažítka. V skorú jar mi Mirka podarovala obrovský trs. Jej kvety mi dnes zdobia kuchynské okno:

veľký trs - veľký kvet
malý trs - malý kvet




O niekoľko dní rozkvitne aj šalvia:


mäta

Zemiaky rastú a s nimi aj burina. Veľmi som zvedavá, či ich vykopeme toľko, koľko sme ich zasadili.  Každý zemiak navyše bude pre nás úspech :-)




O piatej som si urobila šalviový čaj, treba minúť vlaňajšiu zásobu:



Nech sa vám darí!
Daniela

15 komentárov:

  1. Teda bylinky ti kvitnú jedna báseň. A ešte koľkú parádu narobia na tom okne. U nás pažítka nestihne zakvitnúť. Máme ju v kvetináčiku a veru ju zodpovedne aj konzumujeme. Eifelovku si zvládla v rekordnom čase, keby tak všetko išlo šikovno ako tebe vyšívanie, to by ešte len bolo:-) Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, aspoň tým pár bylinkám sa darí :-) Ináč som záhradkár na 5 :-)
      To keby Eiffel vedel, čo ja dokážem :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Trs pažítky je pekný ... jej kvety mým veľmi rada ... a sú jedlé ... kľudne si ich pridaj do šalátu ... pre efekt i pre chuť ... A vidím, že v pozadí ti schádza mrkva ... Ako dopadol predklíčený petržlen ... vzišiel, ako sľubovali ? Bylinkám sa u teba darí ... moja šalvia ešte puky nehádže, na jar som ju dosť zostrihala a dlho sa spamätávala ...
    Dani aj mojim ačokčam sa darí ... ešte raz ďakujem za semienka ... ešte sú malé, ak trochu podrastú, pofotím a pochválim sa ... Maj pekný týždeň ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, nerobila som teraz šalát, ale aj Jarka pásala, že podľa teba to tak robí a je to fajn. Musím si niečo naplánovať :-)
      Mrkva vyšla a petržlen tiež, ale nie tak rýchlo, ako bolo napísané. Muž vravel, že to preto, lebo bola dlho zima. Ako oteplilo, hneď vyšiel.
      Šalviu som na jar nestrihala, naposledy v jeseni pri poslednom, myslím treťom strihu.
      Ja som na ačokču pozabudla a neviem, či ju ešte teraz zasadiť :-(((
      Pááá

      Odstrániť
  3. Hou la la! Un jour à Paris... :) A tej Mademoiselle alebo Madame de Paris sa vplietajú do vlasov kvety magnólie... (teda, mne zase tá magnólia napadla) :) To je krásny pocit. Ako vyšitý. :) Hneď mám chuť odskočiť si do tej výšivky a poprechádzať sa pod Vašou Eiffelovkou (Eiffel by ozaj neveril, že v Jasenovej tak rýchlo vyrástla). :) Pažítková kytička vyzerá veľmi chutne. :) Ja mám na okne v kvetináči, ale kvitnúť, chúďa, nestíha. "Barbarsky" ju zostrihávam na kulinárske výtvory. Krásny dník želám. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, to je najlepšie, keď si každá vidí v konáriku plnom kvetov to, čo má najradšej :-)
      V Jasenovej rastie Eiffelovka viackrát v roku, táto je tento rok už druhá :-)
      No, naša pažítka je len preto taká krásna, že sme ju nevypestovali my, ale sme ju dostali :-)
      Maj sa fajn a nech to v škole klape!!!!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, Eiffelku máš parádní - kdo umí, ten umí... pažitku ráda suším na zimu do vázy, květy krásně vydrží ... teď sypu pořád na chleba ty kvítečky jednotlivé, obkoukala jsem to u Laury... ovšem bylinky máš naprosto parádní ... já mám mátu asi sotva 2 cm vysokou a hodně mi jí uschlo nebo vymrzlo, je jí malounko ... ale ona se snad rozroste ...šalvěj mám jako ty jenom rozkvést..brambory jsme pěstovali dřív a někdy se zadařilo, jindy to byla bída, taky jsme to nedramatizovali - co bylo to bylo... já už je teď nesázím...
    Danielko, měj se krásně ! Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, zas si niečo vymyslela zaujímavé - sušiť pažítku by ma nenapadlo. A asi ju aj dám vysušiť, po dvoch troch dňoch, čo sa z nej teším vo vázičke, môže ísť na sušenie :-)
      Zemiaky, ak sa chemicky neošetrujú, sú veľmi biedne. A domáce ošetrovať, to si rovno môžeme kúpiť. To chceme len tak vyskúšať a možno o rok si tam urobím nové hriadky :-)
      Žeby som sa dala fakt na záhradkárenie?????
      Páááá

      Odstrániť
  5. Výšivka sa utešene rozrastá...Danka, u nás pažítka už odkvitá ale šaľvia je na tom asi tak ako tá tvoja...zemiaky máme tento rok slabšie, ale tie čo vyšli sú pekné, už som medzi ne vysadila fazuľu nech nie sú prázdne miesta a aj špenát tak uvidím či niečo vyrastie...a burine sa samozrejme darí najlepšie aj u nás :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, tie naše zemiaky tiež akosi nerovnomerne rastú. Ale vraj ešte majú čas, hovorí muž, tak hádam vyrastú ešte :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Fantastico il tuo ricamo! Bellissimi i fiori e le patate promettono una buona produzione!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko, ty ale musíš mít oči, takové mrňavé křížky, já bych na to asi neviděla. Jsi moc šikovná. A jak koukám, měla jsi se zahrádkou štěstí. U nás bouřky řádily opravdu dost. Tedy ne přímo u nás, my zahrádku nemáme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, Libuška, tieť už cítim, že oči slabnú :-((((
      Tu sa to tieť preháňalo kade-tade, ale nás, našťastie, to zlé nezasiahlo. Ale moja "záhradka" je len jedna hriadka a dva riadky zmiakov :-))) Keby sme o to prišli, nebolo by to to najhoršie, nejako by sme to eželeli :-)
      Pááá

      Odstrániť
  8. Danka,
    Eiffelovka Ti krásne narástla pod rukami :-)
    Mne už pomaly bude aj odkvitať pažítka, ale kvety som zatiaľ veru neskúsila konzunovať. Bylinky máš krásne, ja som zháňala šalviu a nikde ju nemali :-( a mätu mám maličkú, lebo je v črepníku, ale keď som ju mala v pôde voľne, mala do šírky 3m x do výšky 1,5m...
    Burina vykúka už aj u nás, budem musieť okopať. Zemiaky vyzerajú fajn, možno by si ich už mala zasypať (ako krtinec), aby mali čo najviac zemiakov.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť