streda 6. júla 2016

Štiav v polievke :-)

Fotoaparát bude snáď zajtra hotový:


Na dnes som sľubila kuchynský experiment. Štiav, či šťaveľ, či šťovík som dnes použila pri varení polievky. Recept je z mojej hlavy, dokonca som ho tento raz ani nehľadala na internete. Pomyslela som si, že tu niet čo skaziť, ale ani vykúzliť zázračné jedlo :-) 

Použila som listy šťaveľu, opláchla som ich pod tečúcou vodou
a nakrájala na drobné kúsky
a toto je moja úroda - cibuľka, pažítka a petržlenová vňať
cibuľka, cesnak, bujónová kocka, maslo, zemiaky a  nakrájané všetko zelené :-)

Do hrnca som dala vo vode variť zemiaky. Na masle som opražila cibuľku a cesnak a na to som dala dusiť všetko zelené. Keď boli zemiaky uvarené, pridala som do nich dusený šťaveľ s cibuľovou vňaťou, pažítkou a petržlenovou vňaťou. Pridala som kocku bujónu, mleté čierne korenie a červenú mletú papriku. V smotane som rozmiešala hladkú múku a zahustila polievku. Nakoniec som ešte dochutila soľou. 

Zemiaky som varila najskôr samé preto, lebo viem, že v kyslom prostredí sa varia dlhšie a na povrchu sa im vytvorí šupka :-) 


šťaveľová polievka s krajcom čerstvého chleba
Naschvál som polievku ochutnala pred zahustením smotanou a po zahustení. Naozaj bola oveľa kyslejšia pred pridaním smotany. Tá neutralizovala kyselinu šťaveľovú, ktorej šťaveľ obsahuje veľa a aj názov má podľa nej.  Nakoniec som si do nej pridala aj pár kvapiek octu :-)))

Mne polievka chutila a som zvedavá, čo na ňu zajtra povie manžel. Varila som ju totiž neskoro večer, ale ja som ju vyskúšať musela hneď. Nie je to polievka, ktorú by som chcela jesť každý týždeň, ale párkrát za leto by to určite šlo. Vyskúšajte!

Môj dnešný čaj bol zelený Deep Forest:





Nech sa vám darí!
Daniela

12 komentárov:

  1. Danielko, foťák vypadá parádně .. úplně vidím Maxíka jak bude překvapením zírat ... polévka věřím, že byla dobrá, já ty nakyslé mám ráda ... ani nevím, že by tady někdo pěstoval šťovík a v lese o něm taky nevím .. kdysi jsme mívali chatu na Sázavě a tam v lese byl ... já jsem kolem páté měla kafíčko ke koláči... ale pak jsem si dala pu-erh.
    S odpovědí na mail si nedělej starosti... až bude čas a klid .. nic se nemá uspěchat... takže pohoda, ano... opatruj se, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, veď mi aj dalo zabrať, kým som našla foťák na xxxxx :-)
      Mám ešte jeden taký jednoduchý, asi urobím aj ten na vrecúško :-)
      Asi sú miesta, kde sa štiav nachádza vo veľkom, ale aj také, kde ho niet. U nás na lúkach býva, ale keď zavčasu kosia lúky, nestaší ani vyrásť. Cez víkend by som mala ísť pozrieť :-)
      Ešte chodím do roboty, poobede si musím zdriemnúť, lebo som z papierovania v robote unavená a potom mám cyklistiku, no ja ti akosi nemám čas :-))))))Keby tá telka nevysielala šport, športujem ja :-))))))
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danilka, ten foťák vyzerá úplne božsky...:) A tá polievka vyzerá tiež zaujímavo, mám rada takéto polievočky :), pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to som rada, že aj taká vášivka mimo moje témy sa páči aj tebe, ty máš na to dobrý nos, tvoj názor umelca si vážim!
      Polievočka je taká nakyslo, výborná! Mala by som ju vyskúšať urobiť aj zo štiavu z lúky :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Love your camera stitching project!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Ingrid, thank you! It is a project other than conventional embroider. Will cushion the grandson :-)
      Have a nice summer days!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Dani, tak tento štiav záhradný, tak to vidím prvý krát. :) Zaujímavé. Polievočka vypadá prudko jedlá. Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Danka, to som prekvapená, že tvoja záhrada štiav záhradný nemá :-))) Vidíš, vlani som ti ukázala ačokču, teraz štiav. Ozaj a pestuješ tú ačokču, zdá sa mi, že si spomínala, že si semienka zohnala, ťi sa mi to len marí? Ak ich nemáš, v jeseni ti pošlem, mám ju zas zasadenú, ale som ju zasiala neskoro, v pol júna, tak je ešte malá. Suseda mi povedala, že nech ešte zasejem, že to dobehne a keď bude teplé leto, bude aj rodiť. Dám si skúseným poradiť :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Ten foťák je fantastický ... paráda ... a polievočka tiež ... Vidíš, toto by ma nikdy nenapadlo ... ochutnala by som ju rada ... mám také rada ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, Maxík je v poslednom čase maniak do foťákov, a ak mu mám niečo vyšiť na vankúš, tak si želal foťák. No čo by som pre neho neurobila, hľadala som, kým som nenašla :-)
      Lauri, polievka chutila aj mužovi, tak ešte vyskúšam uvariť aj zo štiavu z lúky, pre porovnanie :-) A ty pozbieraj svoj záhradný a var, snáď bude mať úspech aj u vás polievočka, ak máte radi také nakyslo.
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danka,
    normálne si ma nalákala na šťavelovú polievku, len neviem, čo na to povedia moji chlapi...
    Dnes som mala opäť levanduľový čajík a práve robím aj levanduľový sirup :-)
    Pekný večer,
    pááá a ozaj, foťák vyzerá super, som zvedavá na finálne dokončenie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, takže ti to rozvoniava doma! Ja som zatiaľ vyrábala vlani mätový sirup, ale sme ho ešte ani neminuli, mne sladké nechutí a manželovi síce aj áno, ale nie bylinkový, skôr ovocný. Polievočku vyskúšaj, je taká na kyslo, predstav si, že mi ju dnes muž pochválil :-)
      Foťáčik pôjde na vankúš pre Maxíka. Ešte pozriem nejakú vhodnú látku naň :-)
      Páááá

      Odstrániť