pondelok 10. októbra 2016

Pestrec (ostropestřec) mariánsky

Nevyšívam :-(

Bola som u lekára na kontróle. Zobrali mi krv na vyšetrenie a mám prísť zas v piatok. Moja práceneschopnosť pokračuje a podľa výsledkov sa rozhodne, či už môžem ísť do školy. Dúfam, že bude všetko v poriadku a o týždeň budem medzi mládežou :-)

Od lekára som išla do Istebného. Lenka sa už presťahovala do domu, ktorý zdedila po svojich rodičoch. Od júla tam robila "vedúcu stavby". Obdivujem ju, že to zvládla sama medzi mužmi. Porozprávala mi, aké to bolo ťažké, nik nemá čas, sľuby sa sľubujú ........... :-)

Nuž, ale vyplatilo sa jej leto stráviť pracovne. Dom vonia novotou, už len niekoľko menších prác, roztriediť a poukladať kopy vecí, ........  a už môžem v sobotu ísť na kávu :-)))


Aj keď mi dnes lekár nepredpísal lieky, zastavila som sa v lekárni. Kúpila som si pestrec mariánsky (Silybum marianum). Už celé leto sa objavuje na Fb čaj z neho. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale tá šálka! Po tej mi srdce piští :-)

Pestrec sa u nás pestuje ako okrasná rastlina. Tá však nemá také liečivé účinky, ako pestovaná na svojom pôvodnom mieste - stredomorie. Podobá sa bodliaku. No, a ja sedím stále pri kuchynskom okne a vyšívam, občas mi pohľad padne do susedkinej záhrady. Pestuje v nej všeličo, rôzne druhy zeleniny a kvetov. Pozerám, pozerám, a v strede záhrady má nejaký bodliak. Žeby pestrec? Áno!


na listoch sú ostré ostne


ostne sú aj na plodoch, v ních sa skrývajú semienka, narábať s nimi treba len v rukaviciach



Niektoré účinky pestreca:

- chráni pečeň pred škodlivými účinkami liekov, lieči aj vážne poškodenú pečeň
- zlepšuje trávenie
- chráni žily a cievy
- odstraňuje následky chemoterapie
- pomáha proti nízkemu tlaku
- pomáha v boji proti migréne, depresiám, astme, alergiám


Najdôležitejšia látka v pestreci je silymarín. Je to antioxidant silnejší ako vitamín C a E. Ukrytý je v šupke semienok. Preto by sa semienka mali rozdrviť, či pomlieť. Robí sa to ťažko, pretože semienka sú veľmi tvrdé. 

Ja som si dnes doniesla domov pestrec s tým, že si z neho uvarím čaj. Na škatuľke je napísané, že čajovú lyžičku rozdrvených semienok treba zaliať 3 dl vriacej vody. Ja som sa však dočítala, že silymarín sa ničí už pri teplote 40ºC. Čudné!

Vytiahla som môj drevený mažiar a začala som semienka drviť. Och, ale to bola "fuška"! Sú tak tvrdé, že som si s nimi ani neporadila. Vedela som, že ak ich zalejem na čaj vriacou vodou, účinok sa aj tak stratí, tak to môžem zaliať rovno celé semienka:


vrecúško bolo roztrhnuté a semienka sa mi sypali už v aute :-(((


po 15 minútach drvenia

Chuť?  Nič moc :-)


Vie mi niekto poradiť, ako rozdrviť semienka pestreca?  Skúšala som ich hrýzť v zuboch. Išlo to, ale keď som si prečítala, že sa môžu zuby zlomiť, to teda nie :-)))

Správne by sa pestrec mal jesť suchý rozdrvený, asi dve čajové lyžičky pred jedlom. V ústach omáľať so slinami, tie prežrieť a to opakovať a nakoniec sa zbytok môže vypľuť. Trocha nechutné :-)

Nakoniec len to, že som nevyšívala preto, že som bola unavená a zas som poobedie prespala :-)

Nech sa vám darí!
Daniela








17 komentárov:

  1. Lenka z Iatebného :) je šikovné žieňa ... veď dnes sa už šikovný remeselník nehľadá v dedinskej krčme, ako voľakedy ... sú firmy s lepšou i horšou povesťou ... a treba si vedieť vybrať ... O to je potom radosť z dokončeného diela väčšia ... :)
    O čaji z pestreca som čítala aj ja ... no nevedela som o jeho tvrdých semenách ... no, asi sa bez neho zaobídem ... :))))) A prekvapila som sa z fotiek, že raste aj na Orave ... :)
    Dani, už tú chorobu dáko prečkaj, neponáhľaj sa ty do roboty ... aj rekonvalescencia je potrebná ... Pozdravujem, maj sa dobre pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Lenkinom prípade sa mi dokázala teória, že keď musíš, urobíš veľa. Jej muž robí celé roky v Plzni a tak si musí poradiť sama. Teraz peišiel na pár dní domov, už len presťahovať všetko a aj on bol prekvapený. Ja som toto nikdy nemusela, vždy mám doma na to muža :-)
      Veď ani mne pestrec zatiaľ netreba, našťastie :-) To som ho kúpila len preto, že som ho objavila rásť u susedy a tak som si pár článkov o ňom prečítala a zdalo sa mi to zaujímavé. Myslím si, že ho ani neminiem, čaj to nebol bohvieaký, rozdrviť mi to nejde, asi po čase vyhodím :-))) No, ale pre 1 euro mi to stálo zato vyskúšať :-)))
      Lauri, už to určite nie je ako za mlada, keď po chorobe sme boli hneď fit, roky poznať na mne, a najhoršie je, že to pôjde už len dole kopcom :-(((
      Akosi sa nám nechce vyčasiť, ale buďme spokojní, že to nie je ako na Haiti!
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Bonjour Daniela,
    Le chardon marie est une superbe plante!je n'en ai pas encore dans mon jardin ,mais l'année prochaine je vais en planter.
    Je prend tous les jours de gélules de chardon marie pour le foie,car je prend des médicaments tension et cholesterol,mais il existe en tisane (les feuilles) je n'en ai jamais vu en graines,alors moi je préfére les gélules.
    Soignez vous bien
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chère Marie Christine, je vous remercie de votre commentaire et visitez le blog!
      Qui a des problèmes de foie sont certainement capsule plus favorable. Je suis la santé du foie alors :-) Je veux juste essayer :-)
      Je vous souhaite une belle journée!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Krásny dník. No toto, už to tak vyzerá, že človek si v ceste za zdravím musi krky, či zuby takmer vylámať (kamoška cvičí jogu a pri niektorých pozíciach si "láme krky"). :) Ktovie, či by sa ten aspoň trošku podrvený pestrec vyluhoval pri 40 stupňovej teplote vody, čo sa asi len intuitívne zase odhadne, tak zase to nemusí byť ono. :) Tak, či onak, pevne verím, že už budete zdravá ako rybka. Lenka je šikulka. Ja to vždy u ľudí obdivujem, keď majú pevné nervy na takéto organizačné záležitosti pri stavbách a prestavbách a vobec aj schopnosť zorganizovať to poriadne. Mne stačila pred rokmi prerábka bytu a minulý rok som pri tej spomienke radšej steny v kuchyni a hale sama natrela. :) No samozrejme, to sa vôbec nedá považovať za prácu, to už je len "hranie sa". :) Chlap by veru zo mňa súci nebol. Len rúči, možno. :) Prajem teda skorý návrat do školy a veselú kávičku v Istebnom. Musím sa aj pochváliť - už konečne vyšívam. Syn sa mi smeje (my si vždy zo seba uťahujeme), že ten jesenný obrus dokončím asi na zimu, ale to nevadí, jeseň bude zase. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, a najlepšie je, že mne ten pestrec zatiaľ netreba, to som len taká zvedavá a chcem všetko vyskúšať. Určite ani kamoške netreba jogu, ale niečo si tým dokazuje :-)) A takmer si pri tom lámeme zuby a krky :-)
      Pri prerábkach domov a bytoch to je tak - buď urobí firma za väčšie peniaze, alebo len tak fuškári za menšie peniaze, ale väčšie nervy :-) Lenka mala to druhé :-(
      Tak teda vyšívaš, to je skvelá správa! A že sa z toho smeje syn, to mi je jasné, naše dospelé deti sa smiali dlho, kým prišli nato, že ma neodradia. Hovorili, že kto by v 21. storočí ešte vyšíval a teraz, keď pozrú na blog a vidia, že ženy na celom svete vyšívajú a navzájom komunikujú, dosmiali sa :-))))
      Tak nech sa ti darí!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Liebe Daniela,
    wie ich sehe gibt es köstlichen Kräutertee bei Dir. Auch Dein Garten hält noch so viele schöne Blüten bereit. Hab eine wunderbare , sonnige Herbstzeit. Liebe Grüße von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Carmen, ich danke Ihnen sehr!
      Garten ist nicht von mir, dann ist es nebenan :-)
      Ich bin kein guter Gärtner :-)
      Ich wünsche Ihnen einen schönen Tag!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danuška,
    pekne sa lieč a nikam sa neponáhľaj :-)
    Lenka je šikovnica, keď to zvládla, poznám to, bola som skoro pri všetkých našich majstroch a nie vždy to dopadlo podľa našich predstáv, takže boli aj prerábky... no proste na nervy.
    Dnes už určite budeš vyšívať, teším sa na výšivku.
    O Pestreci som počula, aj Kubinka zaujímajú bylinky, predvčerom sme natrhali, čo sme našli a doma podľa atlasu identifikovali :-)
    Pekný deň, pá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, s tými "majstrami" to je všade asi rovnaké, niečo už aj necháš tak, lebo by si sa konca nedožila, ale niečo je také hrozné, že stojíš o nápravu. Tak to veru mala aj Lenka. A stále to nemá ešte všetko dokončené, je z toho nervózna, lebo tam už od nedele aj bývajú a stíle tam chodia nejaký chlapi.
      U nás todo traz už mos nerastie, príroda sa chystá na zimný spánok :-) Kubko je dobrý, že už poznávy rastlinky, to v budúcnosti akoby našiel :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  6. А у нас золотая осень и все меньше вокруг зелени. Daniela, я о тебе не забыла, я очень занята в последнее время. Мне сейчас очень нужен от депрессии хороший и успокоительный чай, жизнь - стресс.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Вы правы, время очень быстро, требуя жизни, много работы ...... тогда мы были все нервный, стресс, напряжение .....
      Помогает мне, когда вышивка и хороший чай :-)
      Желаю вам мира и радости жизни!
      улыбка :-)

      Odstrániť
  7. Danielko, Lence přeju už samý klid a pohodu v domečku, je fakt dobrá, že to zvládla a je fajn, že do domku šla ... já s řemeslníky moc dobré zkušenosti nemám.. výjimky jsou ..kdysi v Praze mi jeden pán předělával dost věcí v pidi-kuchyňce ... to byl hotový koncert, dodneška nechápu, že za jeden den udělalal tolik různorodé práce.. nedávno mi tady zedníci, jak jsem ti psala, takovou maličkost udělali a nedodělali, musím na ně vyrukovat ..
    ostropestřec nám roste na zahradě v jahodách.. vždycky ho nechám .. je to pěkný "bodlák" ... asi před týdnem jsem ty velikány vytrhla a trochu posekala a hodila do kompostéru .. ani rukavice mi neochránily ... vím, že je dobrý na játra .. dál jsem nic nevěděla .. asi si ho koupím a taky ozkouším (ale v jaké teplotě?)... já na koření používám el.mlýnek na kafe z NDR !! .. a pořád mele !! ... tady soudruzi neudělali chybu ...
    Danielko, měj se fajn a výsledky u lékaře ať dopadnou v pohodě !
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ja som veľmi rada, že si dom nechala a predala radšej byt v paneláku. Na stavbe domu sa narobil aj môj ocko a ruku som priložila, v rámci možností, aj ja :-)
      Sú to dva domy vedľa seba - sestrin a bratov. Nežije už ani jeden a švagrinka sa nedokázala o dom postarať, tak ho predala už dávno. Býva v ňom už druhá rodina, lebo tí, ktorým ho predala, oň prišli, odišiel v prospech banky.
      Tak teda aj ty máš takýto zázračný bodliak??? Ja som čítala, že ak sa pomelie, oxiduje a stráca sa silymarín, tak neviem ako ho predávajú už pomletý. Ale vraj dostať aj vo forme tabletiek, tam to je asi nejako ochránené.
      Zasmiala som sa na soudruhoch, občas sa stalo, že aj niečo vyšlo, a dokonca aj v ČSSR :-)))
      Jarka, zas sa dnes rozpršalo, je smutno :-( Čajík sa veľmi hodí :-)
      Páááá

      Odstrániť
  8. Ahoj Danka, toľko si toho popísala za tie dni čo som tu nebola, krásne zábery, výšivka utešene rastie, napísala si veľa zaujímavého...čaj z pestreca čiže bodliaka :) pijem na jar, keď si chcem prečistiť pečeň, mne chutí, či mi aj pomáha neviem :) tiež som čítala že je dobre jesť ho, ale to je asi lepšie kúpiť si už taký prášok z neho niekde na internete som to videla ale ja si ho normálne zalievam vodou a luhujem ako je uvedené na obale. Dani tak nech ti prinesie osoh pitie čaju a už sa konečne dostaň do formy. Veľa zdravia. páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ty si zlatá, že si vždy najdeš čas na môj blog a všetko tak pekne prečítaš, ďakujem ti!
      Môj muž na jar pije ťíhľavový čaj na prečistenie organizmu. Ja som v tomto smere dosť lenivec, neprečisťujem sa :-))))
      Pri vyššej teplote sa ničí silymarín, tak to nemá už ten efekt. Zatiaľ som neprišla na to, ako semienka rozdrviť, tak sa pitie odkladá, a možno sa ani neuskutoční :-)
      Evka, maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Teraz som G+ objavila tento tvoj článok. Idem si ho preštudovať.

    OdpovedaťOdstrániť