sobota, 30. apríla 2016

Výhľady

Hviezda je hotová a kto ju chce vidieť v plnej paráde, musí navštíviť Christmas Ornie Sal:



Sobota sa nám vydarila. Počasie ukázalo, že máj je pred dverami. U nás svietilo slniečko už od rána. Mráz narobil cez týždeň šarapaty až-až, ale už nás, dúfam, trápiť nebude. 

S Lenkou sme si užili slnečných lúčov na vychádzke nad Istebným:









Cestou domov sme odbočili z hlavnej cesty. Nad Oravskou Porubou sme sa zastavili, aby sme sa kochali tamojšími výhľadmi:







záhradkárska oblasť

A viete, čo sa mi dnes stalo? Zabudla som na čaj o piatej! Veru tak, pekný deň urobil svoje. Bolo už sedem, keď som si spomenula na čaj :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela

piatok, 29. apríla 2016

Jablkový ocot

Včera som sa natrápila s mojim PC, lebo sa mu nechcelo pripojiť na internet. Nakoniec mi začal tvrdiť, že nemám funkčné to správne tlačítko, bez ktorého ani nepôjde. Podľa mňa, tlačítko bolo funkčné :-(

Dnes som urobila to, na čo som mala myslieť hneď na začiatku riešenie problému. Moja zásada číslo 1  pri opravách rôznych technických zariadení je: Všetko vypni, vytiahni zo zdroja elektrického napätia, chvíľu počkaj, pripoj zdroj, zapni stroj a všetko funguje (takmer vždy)!

Dnes som vypla router, potom zapla, naštartovala PC, vošla do nastavení a pripojila ho na router. Internet ide!!! Použila som moju zásadu č. 1 :-)))

Poobedie som strávila s cyklistami v Turecku a v anglickom Yorkshire. Popritom som stihla aj vyšívať:


musím si švihnúť, lebo zajtra je už posledný deň v mesiaci 

Určite ste sa dočítali o účinkoch jablkového octu. V dnešnej dobe sa o nich dá prečítať toľko, že je až neuveriteľné, aby to všetko dokázal taký obyčajný ocot pripravený z jabĺk. Niekto si ho dokonca pripravuje aj doma.

My s manželom sme začali popíjať octovú vodu párkrát do roka pred mnohými rokmi. Vtedy mal manžel dosť vysoký cholesterol a lekár mu pohrozil, že ak to tak zostane, bude musieť užívať lieky na jeho zníženie. Kolega v práci mu poradil tento zázračný liek. Jablkový ocot sme nepoznali. V obchode bol vtedy iba od jedného výrobcu, dnes je ponuka pestrejšia. My sme ostali verní tomu prvému, osvedčenému.

Viete, čo sa stalo s manželovým cholesterolom? Jeho hladina sa upravila tak, že sa aj lekár čudoval. Zaujímavosťou je ešte jedno: manžel je štíhly, napriek tomu mal hladinu cholesterolu vysokú. Ja som chodiaca "teta" obezita a moja hladina cholesterolu je dobrá. Stravujeme sa rovnako, máme radi slaninku, klobásku........Rozdiel je iba v tom, že ja jem zeleninu a ovocie a on len výnimočne.

Keď manžel vyhral boj s cholesterolom, začali sme obidvaja uctievať jablčný ocot. Na internete som našla odporúčanie na jeho užívanie. Trocha som si ho prispôsobila svojim zvyklostiam a som spokojná. Vypijem ráno pohár letnej vody s octom, ktorého si dám viac, ako sirupu do vody. Pre mňa je najdôležitejšie, že si myslím, že vďaka nemu na mňa nedoľahne chrípka ani v ťažkom chrípkovom období. Chrípku som asi ani nemala :-)





O množstve ďalších účinkoch jablkového octu si môžete prečítať na internete. Neviem, či to je skutočne pravda, tak to nejdem písať. 

Využitie v kozmetike:
Roztok jablkového octu a vody v pomere 1:3 môžeme použiť pomocou vatového tampónu na aknóznu pleť, na bielenie pigmentových škvŕn a ako peeling. Vlasy spláchnuté týmto roztokom budú lesklé a zmierni sa ich vypadávanie. 

Jazykové okienko:
Nevedela som si vybrať medzi prídavnými menami vytvorenými od podstatného mena jablko. Jablkový, alebo jablčný? 
Obidve sú správne!!!
Môže byť jablkový ocot i jablčný ocot. Každý si môže vybrať, čo mu je bližšie :-)

Čaj o piatej som mala o pár minút neskôr. Pri vyšívaní a cyklistike som naň pozabudla:


jazmínový


Nech sa vám darí!
Daniela

štvrtok, 28. apríla 2016

Technika zlyháva :-(((

Mám deň smola! Do školy som si zobrala svoj NB, vraj, aby som viac urobila :-)
V zborovni nemáme dosť počítačov, aby sa ušlo každému, kto potrebuje. Mala som urobiť pár dôležitých úloh, tak môžem pracovať na svojom.

Šéfka niečo tiež potrebovala a ja som jej chcela pomôcť starým dokumentom, ktorý mám na usb. Akosi sa však stalo, že celý priečinok mi kdesi zapotrošila. Najskôr sme hľadali v jej PC, potom som musela hľadať v mojom usb. Našťastie som ho našla, ale toto pomáhanie  nás stálo celé moje dve voľné hodiny :-(((

Doma som chcela pripojiť NB na internet, vytrápila som sa a nič! "Nejede"!!! Chytal ma už hlavy bôľ a tak som si urobila čaj skôr, aby som hlavičku mohla ísť vyvetrať:-)




Von to vábne nevyzeralo, mňa to však neodradí. Boro sa tešil, lebo posledné dni sa mu moc prírody nedostalo. Tak poďme!







Na viacerých blogoch vidieť nádherné kytice orgovánu. Aby ste videli, ako vyzerá ten u nás, urobila som pár foto bieleho a fialového, ak to tam uvidíte:






A čo som robila celý večer? Trápila som sa s technikou. Stalo sa mi to už viackrát a zatiaľ som to dokázala urobiť. Prešla som "črievka" x-krát, ale nič. Okrem toho NB "mrzne", minule som napísala, že je viac zamrznutý, ako rozmrznutý. Zdá sa, že budem musieť vážne rozmýšľať nad kúpou nového NB :-(

Aby neostal môj blog bez dnešného príspevku, pustila som si staručký stolový PC, foto som si poslala sama sebe, aby som ich mala v iPade a píšem v ňom na bloger aplikácii. A to nie je ono! 

Nech sa vám darí!
Daniela

streda, 27. apríla 2016

Padá sniežik, padá, ej, ale som (ne)rada!


Dievčatá, páči sa mi, ako sa každá už v akých-takých rokoch priznávame k diagnóza lenivosť. Mne sa tento názov na môj stav oveľa viac páči, ako pojem staroba :-)))

Dnes, aj napriek hroznému počasiu, sa cítim oveľa lepšie, ako včera. A to len preto, že viem, že to najnáročnejšie mám za sebou. Predo mnou je 7 pracovných dní, ktoré zvládam, učím len 2-3-4 hodiny a dokonca mám aj voľný deň :-)))

Hviezda sa pomaly vypĺňa:




Celý deň pršalo a občas dokonca poletoval aj sneh. Okolo pol piatej snežilo akosi viac. Nedalo mi a išla som aspoň na chvíľu von, skontrolovať naše zemiaky :-)))

Našťastie sa im nič nerobí, ešte sú chránené v zemi. Pozrite sa na to:






šalvia je v snehu, snáď jej to neublíži

moje kvietky odolávajú aj ranným mrazom, sú chránené v závetrí
3°C

Čaj som mala z vlastnej výroby - ovocný pečený:




po malej mini prechádzke v nečase mi padol veľmi dobre 

Nech sa vám darí!
Daniela

utorok, 26. apríla 2016

Kvargle

Bude to už tak, každý druhý týždeň nebudem prvé dva dni odpovedať na komentáre. Viete, že sú to dni, kedy mám v škole po 7 hodín a to je už na mňa priveľa. Ustatá si poobede musím zdriemnuť :-)

Všetkým vašim komentárom som sa potešila a moc vám za ne ďakujem!!!

Minulý týždeň som čítala, že vraj ľudia po štyridsiatke by mali pracovať len tri dni v týždni. Nemyslím si, že by to tak malo byť. Človek v tomto veku je v plnej sile. Keď si spomeniem na moju štyridsiatku, zvládla som toho veľa. Zamestnanie na plný úväzok, výchova 4. deti na plný úväzok, vedenie domácnosti na plný úväzok a dokonca vedenie malého dedinského obchodu na pol úväzku. Myslíte si, že to bolo na jednu ženu dosť?

Po 21 rokoch nezvládam 66% úväzok v škole a starostlivosť o domácnosť dvoch dôchodcov. Minule som po dlhom čase stretla kamarátku z mladosti a na jej otázku ako sa mám, povedala som, že akosi čudne. Myslela si, že ma trápi nejaká choroba. Vysvetlila som jej, že moja choroba sa volá lenivosť a rozviedla som ju. Dobre sme sa zasmiali, keď k takej istej chorobe sa priznala aj kamarátka. Skonštatovali sme, že to bude zrejme staroba telesnej schránky. Áno, len telesnej schránky, lebo duševne sa cítime mladé :-)))

Poobede som si "lebedila" pri cyklistike. Bola som v Turecku :-))) Potom som si uvarila čaj a dala sa do vyšívania. Ukážem vám, ale len rub:



Čaj som mala včerajší, teda rooibos. Pre dobitie energie som si doň dala aj lyžičku medu. Manžel považuje med za liek na všetko a tak ho občas poslúchnem :-)




Poznáte kvargle? Je to spomienka na môjho ocka. Tak volal olomoucké syrečky, alebo tvarôžky. Mal ich veľmi rád a kupoval ich často. Pamätám si, ako mi v útlom veku smrdeli. Ako som rástla, prestala som ich považovať za smradľavé, ale za chutné :-)))

Po rozdelení Československa sa kvargle z nášho trhu na dlhšie vytratili. Teraz ich už môžeme kúpiť, ale ich cena z 1Kčs stúpla na 1,3 €! Táto "voňajúca" pochúťka sa stala luxusom :-(((

Občas sa stane, že je na kvargle akcia a vtedy si ich kúpime aj my. Takže aj po tieto dni si na nich pochutnávame:

takto "esteticky" ho predávajú v jednom HM

tieto sme si včera vychutnali samé 
a takto vyzerala moja dnešná večera
hrianky urobené na ghee, list ľadového šalátu a červená cibuľka
sa ku kvargliam hodia, vyskúšajte :-)))

Pravé olomoucké syrečky sa vyrábajú v Lošticiach, malom českom mestečku približne tridsať kilometrov vzdialenom od Olomouca. Možno vás to prekvapí, ale pôvodne ich nazývali „sedliackymi tvarôžkami“, pretože sa vyrábali v okolitých dedinách a pomenovanie ako ho dnes poznáme, dostali až podľa olomouckých trhov, kde ich predávali. 

Loštice


Prvé písomné zmienky o tejto dobrote pochádzajú z 15. a 16. storočia. Postupne si ich obľúbili nielen obyčajní ľudia, ale aj králi - neodolal vraj ani Rudolf II. Koncom 19. storočia založila rodina Wesselovcov fabriku v už spomínaných Lošticiach, kde sa udržala dodnes. Ľudí nahradili stroje, ktoré produkujú 150 ton tvarôžkov mesačne.

Tvarôžky zaraďujeme k mäkkým zrejúcim syrom. Vyrábajú sa z odtučneného kyslého tvarohu a okrem soli by sa pri ich príprave nemali používať iné konzervačné látky, ako ani syridlá, farby či stabilizátory. 

Podľa stupňa zrelosti majú súdržnú mäkkú až polomäkkú konzistenciu. V prvej fáze si zachovávajú pravidelný tvar s primeranou vrstvou mazu a viditeľne tvarohovým jadrom. S postupom času sa zvýrazňuje maz, chuť i vôňa, pôvodná zlatožltá farba sa mení na oranžovo-žltú až oranžovo-hnedú a strácajú prvotnú formu.

Pohľad na predaj olomouckých syrečkov rôznych druhov:






Nech sa vám darí!
Daniela