štvrtok 23. februára 2017

Anonym

Ďakujem vám za komentáre! Ďakujem aj za ten anonymný, i keď si myslím, že by sa dotyčnej nič nestalo, keby sa pod svoje slová podpísala. Nemusí sa báť, že bude jej meno mnou nejako skloňované. Dokonca jej aj odpoviem (čo anonymu nemusím): 

Áno, mať sto hrnčekov je vlastníctvo vecí, dokonca vecí pre niekoho zbytočných. Rozdieľ je v tom, že ja mám 62 rokov, skoro toľko ich "honobím". Keď som mala dvadsať, nevlastnila som zhola nič. Iba to, čo som mala v hlave. 

Je pravdou aj to, že sa anglicky nedohovorím. Učila som sa ruštinu, maturovala som z nej a aj po toľkých rokoch čítam ruské blogy v originály. Text síce doslovne už nepreložím, ale rozumiem. 

Nemyslím si, že tu vynášam problémy, pretože zovšeobecňujem, nemenujem a čo je hlavné - neodsudzujem a viem pochopiť. Som ešte z tej generácie učiteľov, ktorí robia svoju prácu ako povolanie. Sama som si skomplikovala štúdium na VŠ, ale išla som si za svojim vytúženým cieľom, nevzdala som sa. Učiteľstvo ma napĺňa a aj teraz, ako dôchodca, si so žiakmi rozumiem. 

To, že sa v spoločnosti hovorí, že dnešná mládež je zlá, nemravná, skazená, nie je pravda. Mládež je len taká, aká je naša spoločnosť, robí to, čo vidí vo svojom okolí, vzory pre život im podsúvajú média. Ja si myslím, že oproti mojej generácii to majú oveľa ťažšie. Obrovské množstvo informácií, reklám, súperenie medzi sebou, oveľa častejšie neúplné, či rôzne zmiešané rodiny, .......... to všetko pôsobí na dospievajúcu mládež negatívne a práve vzdelanie by im malo pomôcť vedieť sa správne orientovať v tom všetkom. 

Ja sa tiež skláňam pred dievčinou, ktorá si v dvadsiatke dokáže zobrať hypotéku na vlastný byt, keď viem, že rodičmi mala vytvorený normálny domov. Ale bez vzdelania jej plat bude dlhodobo na úrovni minimálnej mzdy a splácanie ju bude doslova bolieť. Keby počkala s tak vážnym krokom aspoň pol roka, učila sa, bola by včera zmaturovala a mohla by sa venovať svojmu povolaniu. Bez maturitného vysvedčenia nedostane ani výučný list a bez toho sa nebude môcť zamestnať v odbore. Taký je náš školský zákon, nespravodlivý voči žiakom, ktorí sú dobrí praktici, ale bohužiaľ, jazyky im nejdu a nemajú o ne záujem. Zákon som ja netvorila a neschválila. 

Dúfam, že anonym porozumie mojej odpovedi a pochopí, že smutno mi bolo včera hlavne z dôvodu, že som cítila so žiačkou a jej osud mi nie je ľahostajný. 

Odpoviem aj Libuške - vraj je zvedavá, zasmiala som sa, je taká zlatá, že si myslí, že v mojom veku budem ešte meniť školu. To veru už nie, Libuška. Už piaty školský rok som na dôchodku. Mne ešte niečo odpočítali na 4 deti. Keď si pomyslím, že naše deti v mojom veku budú musieť ešte "zarezávať" naplno, je mi zle. Len dúfam, že zdravotníctvo bude na tom tak, aby ich dokázalo držať v kondícii :)



Sukienka sa vypĺňa:



Dnešný čaj:


sušené ovocie, kvietky a semienka




Nech sa vám darí!
Daniela

5 komentárov:

  1. Danielka, suknicka pekne nabrala formu. Bude to moc pekne, už to cítim v kostiach :) posielam obrovské objatie. Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bonjour Daniela,
    Hélas la traduction n'est pas très bien faite et je n'ai pas trop compris le sujet!
    Moi je ne plublie pas les commentaires anonymes! mais est ce bien vos belles tasses qui embête cette personne?
    Voilà une jupe printaniére qui se profil sur la toile a broder ,les couleurs sont superbement choisies
    Bon thé Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Your cross stitch skirt looks very pretty!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Oh dear! I thought that anonymous comment would upset you a bit.
    We have all understood you were upset simply because you care :) I wouldn't worry too much about it, everyone is entitled to their opinion.... just keep stitching and look after yourself. Great progress on the lady.She certainly will have a very pretty outfit.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Výšivka sa pekne rysuje a čo - to napovedá ... hi hi ...
    s pozdravom L.

    OdpovedaťOdstrániť