nedeľa 16. júla 2017

Pravidlo 50-30-20

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Boli síce iba dva, ale som rada, že dobrá priateľka Jarka odpovedala na moju otázku tak, ako si to myslím aj ja - olej je iste už dávno nejedlý :-)

Dnes som konečne aj vyšívala:



Spomenula som si na článok, ktorý som nedávno čítala na FB. Zaujali ma čísla v nadpise a tak som ho otvorila. No, pri čítaní som si pomyslela, že tu niekto dáva rady, ako narábať so svojimi peniazmi, ale si neuvedomuje, že väčšina bežných smrteľníkov má na mesiac toľko peňazí, že ledva z nich vyžije :-(

A viete, čo tie čísla predstavovali? Boli to čiastky z mesačného príjmu. 50% príjmu by sme si mali vyčleniť na nevyhnuté výdavky za bývanie, kúrenie, vodu, dopravu, potraviny atď. 30% by malo ísť na náklady spojené so životným štýlom, teda na zábavu, oblečenie, poplatky za telefon, internet, domáce zvieratá atď. 20% je určených na finančné priority, ako je vytváranie finančnej rezervy, splácanie dlhov, poistenie či sporenie. 

Podľa vlastného uváženia si môžeme percentá druhej a tretej skupiny navzájom vymeniť. Závisieť by to malo na prioritách, či povinnostiach, ktoré musíme pravidelne plniť.

Ak v dodržiavaní tohto pravidla poľavíme a svoj stav financií nedržíme pevne na uzde, stane sa veľmi ľahko, že z malých restov môžu vzniknúť veľké a máme problém. Všetko je teda len a len na nás!

My s manželom sme na začiatku manželstva nemali ani potuchy o takýchto ekonomických teóriách, preto sme si vymysleli svoju ekonomiku a roky sme ju viedli. Ale o tom už zajtra :-)

Aby to dnes nebolo bez fotiek, ukážem vám kvietky mojej susedy:

vraj ozdobné jahody






Po dlhšom čase som mala čaj naozaj o piatej:


čierny - Hawaii cocktail, nádherná vôňa a príjemná chuť




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Danka krásne kvietky sú ako balzam na dušu...s pozdravom Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. У меня тоже такие лилии цветут!!

    А с финансами все непросто:)..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    krásne kvietky má suseda, ozdobnú jahodu som zatiaľ asi ani nevidela :-)
    Aj ja som dnes vyšívala, už na tom pracujem dva týždne a stále nie a nie dokončiť.
    Dnes som čajík nemala, ale dala som si smothie :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Susedine kvietky sú veľmi pekné ... Jahôdky sú ako lesné ... normálne cítim ich vôňu ... :)))) a tie čísla ... neuznávam rôzne rady odborníkov na ekonomiku ... najradšej sa spolieham sama na seba a vlastný rozum ... Žijeme s mužom štyridsať rokov bez pôžičiek ... a ide to ... teším sa na zajtrajší príspevok ... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Z vlastnej praxe môžem povedať, že žiaľ mnoho ľudí dnes nevie hospodáriť s peniazmi, berú si nezmyselné pôžičky s astronomickými úrokmi, ktoré nevládzu splácať a pribúdajú exekúcie. Ťažko povedať čo je príčinou, či zlá ekonomická situácia alebo finančná negramotnosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, jak přesně píšeš, člověk musí svůj rozpočet držet na uzdě a přemýšlet u toho. Dnes jsou i půjčky na vánoční dárky, což absolutně nechápu.
    Sousedka má pěknou zahrádku, jsem zvědavá na fotky tvé zeleninové zahrádky a už jsem dlouho neviděla vašeho kocoura. Já jsem dnes sklidila dvě cukety, radši je trhám malé .. bude polévka ... a čaj si připravím Oolong, mám ho dost ráda.
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Milý večer, teta Danka. Krásne kvietky majú za plotom ...a jahôdky ozaj pripomínajú tie lesné. Len ktovie, či tak chutia a voňajú, keď sú len okrasné. To je nejaký druh? Alebo sú lesné a pani susedka ich má hlavne na okrasu? :) A podobne, ako Jarka, aj ja si robím starosti o Furia? Už tu dlho nebol? Je zmiznutý na záletoch? :) Finančné záležitosti nerada riešim, hoci musím, aj v práci. Celkovo sa však milionkrát radšej zaoberám vzletnejšími vecami ako pragmatickými. :) Posielam pozdravy. :) Pá

    OdpovedaťOdstrániť