streda 12. júla 2017

Z výbavy, ........... nie mojej :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes nevyšívam. Ruky sa mi trasú :-)
Tak som aspoň štrikovala. Mám už tretí pár papučiek a začala som aj štvrtý :-)

v poslednom riadku som urobila zmenu - vždy som dve očká splietla a tak som dostala ich polovičný počet,
lepšie sa mi stiahli a zošívalo :-)



Čo sa to so mnou deje, keď sa mi ruky trasú? Nuž, nie som naučená na dlhšiu fyzickú prácu a tej si teraz idem užiť! Vyberám zo skríň a skriniek, triedim, vyhadzujem, plné vrecia vláčim po schodoch,  zas tomu musím nájsť nejaké miesto, ..........., ale už sa blížime ku koncu. Byt na poschodí bude úplne prázdny a môže začať rekonštrukcia :-)

Dnes som našla niečo z výbavy mojej svokry. V roku 1976, asi o takomto čase (10. júla sme mali svadbu) mi ukazovala krásnu "truhlu" (ktorá je teraz v sypárni) s jej pokladmi. Mala medzi nimi aj ľanové uteráky. Keď videla, ako ich obdivujem, podarovala mi ich. Ja som si ich odložila a tešila som sa s nimi len pri väčšom upratovaní v skrini. 

Uteráky sú vyrobené z doma dopestovaného ľanu, doma spracovaného, utkala ich mama mojej svokry. Svokra si na ne vyšila svoj monogram - ŽB - Žofia Bruncková. Dobre sa vydala, lebo monogram nezmenila :-)

Môj manžel si pamätá, ako aj ona pestovala ľan a cez zimu ho vždy spracovala. Z utkaného ľanového plátna sa robili posteľné plachty, uteráky a vrecia na úrodu. To všetko moja svokra vedela urobiť! Bez škôl, vzdelania a doktorátov! Naši predkovia boli múdri, šikovní a praktickí. A my, zdá sa mi, čím viac študujeme, tým sme nejakí sprostejší :-((( 

Rozmer troch rovnakých uterákov je 115 cm na 51 cm, ten jeden s inakšie vyšitým monogramom je o 5 cm kratší:




modré je Ž, červené B
písmena napravo sú asi švabachom, aspoň to ž vyzerá byť iné 

Ak rekonštrukcia bytu prebehne podľa plánu, z jedného uteráka si ušijem vrecko na chlieb. Vymyslím niečo urobiť aj s ostatnými. Nebudem ich skrývať, lebo raz ich moje deti aj tak vyhodia ako nepotrebnú vec :-(

Moje "zrobené a utrápené" telo si dnes vyžiadalo horčík, čajový obrad sa nekonal :-)



A k štrikovaniu žltý melón:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela



9 komentárov:

  1. Danka,
    pekná papučkománia Ťa teraz drží :-)
    Pekné poklady si nám ukázala po svojej svokre, obdivujem, ako kedysi ľudia vedeli všetko spracovať...
    Opatruj sa, nech sa v prestavbe darí, myslím na Teba,
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milý večer želám, teda už noc vlastne. Krásne papučky sedia v datelinke. :) Tá ich farba je veselá. Až človek dostane chuť na pralinku alebo odtrhnúť ich ako kvietky. :) Uteráky sú ozaj unikátne. Podobné mala otcova starká na Gemeri, no neviem, či ich aj tkala. No tie červené pásiky mali tiež.Ja som ich používala v detstve ako obrusy na svoj stôl, kde som tvorila. Neviem, či som si uvedomovala, že sú to uteráky, asi nie. ☺ Držím palce v ďalšej fáze rekonštrukcie. Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wow! To think of weaving your own flax for towels - amazing!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lovely knitted slippers, Daniela!! Nice to see those flax fabrics, old things used to be environment friendly. Even though automated machines has taken over the textile industry, we still have so many handloom industries and weavers in India, they do make linen too but mostly the sarees are famous. Some variety of handmade sarees are exotic and expensive.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je to priam úžasné, ako si dokázali naša prababičky všetko dorobiť sami doma. Potom sme to všetko zavrhli ako zbytočnosť a začali kupovať prechemizované produkty v obchodoch. A myslím, že trend sa začína meniť a opäť prichádzame na to, že domáce produkty sú tie najlepšie a najzdravšie. Napríklad aj toto ľanové plátno, dnes také už ťažko zoženieš.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Naši předci byli opravdu moc šikovní, nevím, jestli my bychom dosáhli jejich řemeslného umu. Máme počítače, techniku, všelijaké technické a elektronické pomocníky, ale už neumíme používat zdravý selský rozum. Ale já doufám, že se všechno změní a lidé ocení kvalitní ruční práci. Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Další poklady .. tvoje tchyně musela být moc šikovná ... obdivuju takovou práci předků (to už dávno víš) je moc dobře, že si z utěráků něco ušiješ.. zase poslouží dál ... výšivka je krásná..
    Já si seju len pro ta krásná kvítka, i když na chvíli, ale pak hlavně sušený do vázy... asi už jsem to tu psala.. ovšem letos Jaruška nezasela... ale mám starší v pětilitrové zavařovačce už asi dva roky pořád je pěkný.
    Až se zima zeptá .. řekni, že jsi pletla papučky, tedy nejen...
    Když jsem dělala těžkou práci, tak se mi pak taky třásly ruce, jistě i jiným lidem. Teď už mi to jaksi nejde. Já místo čaje teď popíjím vodu s citronem.
    Danielko odpočívej taky a šetři se !! ♥
    Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Such wonderful flax fabrics and old embroderies; they are treasure Daniela.

    Knitting sleeper's collection is rupidly growing ♥♥♥♥

    I'll have melon tonight too :))

    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Your newest slippers are wonderful, Daniela--you will be all ready for winter and have nice warm feet on those cold winter nights :) Love the flax towels and the fact that your mother-in-law grew the flax, too!

    OdpovedaťOdstrániť