piatok 28. marca 2014

Fazuľová polievka

Zajtra idem opäť sedieť do volebnej komisie. Aby sme náhodou s manželom neschudli :)), navarila som na dva - tri dni fazuľovú polievku.

Fazuľa obsahuje bielkoviny, vodu, vlákninu, kyselinu listovú, železo, vápnik, draslík, vitamín C, mangán...Vraj by sme mali zjesť 3 šálky uvarenej fazule za týždeň. Mexická kuchyňa to možno dodržuje, ale naša veru nie. 

Fazuľu varím na niekoľko spôsobov. Dnes som varila podľa mojej svokry. Ona však v nej varila pravú domácu šunku - pomaly údené celé stehno z vlastného prasiatka. Ja som včera kúpila údenú kosť z karé! Večer som ju rozdelila na tri časti a dala na celú noc do vody. Močím ju vo vode, nech sa z nej dostane všetka rýchlosoľ.

Rýchlosoľ  (E252) je vraj zmes dusičnanu a dusitanu sodného, soli a málo cukru. Používa sa na konzervovanie a na získanie ružovej farby mäsa a mäsových výrobkov. Jej použitím sa tiež zmenší čas solenia. S rýchlosoľou stačí na to 24 - 48 hodín. Solenie soľou to trvá najmenej tri týždne. Takto solí môj manžel bôčik, keď robí slaninu, tzv. adidaskovú. Keď bude najbližšie robiť, zdokumentujem. 

Rýchlosoľ od Thymosu obsahuje v 100g zmesi jedlú soľ, dusitan sodný (0,6 - 1,0%), jodid draselný, protihrudkujúcu zmes (to neviem čo je).

Kosti  varím dovtedy, kým sa mäso samé neoddeľuje od kosti. Trvá to dlho, aj vyše dvoch hodín, preto som nedala fazuľu močiť večer. Môže sa aj ona variť dlho. Do vývaru som dala cibuľu, koreňovú zeleninu a tri celé zemiaky. Budú ako príloha k mäsku z kosti. Akosi som necítila chuť mäsa, tak som pridala kocku Bratensaft. Mám ju z Mníchova. U nás som také niečo nenašla. K polievke som uvarila široké rezance. Dochutila som čiernym korením a soľou. Ja si pridávam do polievky aj ocot. Mám rada kyslú chuť.
















Moja práca je v cieli! Včera večer som dorobila názvy výkladov a tešila som sa z obrázka. Dnes večer začnem nový obrázok a stále neviem, čo to bude. 





Teším sa na nový začiatok. Som rada, že ma pri práci sledujete, dúfam, že sa opäť vrátite!
Daniela

1 komentár:

  1. Dobrý deň. Vaše výšivky sú krásne... len tak sa kochám tým pohľadom. Tiež som z oravy. Akurát som sa pustila prvý krát do krížikovej výšivky.. mojím snom je mať v kuchyni také tie starodávne nástenné výšivky kde boli napr dve detičky ako sa hrajú a neajké motto pri tom.. len nikde neviem nájsť žiadnu predlohu... poprípade vy nevyšívate niečo také? Ak ano, vedeli by ste sa mi ozvať na katka.bk@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť